Andrés Galeano

foto: leo odoncz

Neix a Mataró el 1980. Es llicencia en Filosofia a la Universitat de Barcelona i posteriorment estudia Fotografia en la Freie Fotoschule Stuttgart (Alemanya) i en l'Accademia delle Belle Arti di Bologna (Itàlia) inicia els seus estudis de Belles Arts. Recentment s'ha llicenciat en Escultura/Art Lliure en la Kunsthochschule Weißensee Berlin.

La seva obra és interdisciplinària i inclou mitjans com el dibuix, la fotografia, el video, la instal·lació i la performance. Ha participat en nombrosos festivals i exposicions a Europa. Alguns dels seus últims treballs es van exposar en el Sziget Festival, Budapest (HU), National Museum Szczecin (PL), Grimmuseum Berlin (DE), Institut Cervantes Berlin, Emerson Gallery, Berlin, Tina B Festival, Praga (CZ), ´O, Milà (I).

Actualment viu i treballa en Berlín, on destaca com una de les figures més actives dins de l'escena de la performance art, ja sigui com a artista que per la seva tasca de comissari en el programa Extension Series en el Grimmuseum.


Andrés Galeano és un artista interdisciplinari que usa la performance com a principal mitjà d'expressió, entenent-la com a gresol de les altres arts. Les seves performances solen ser accions instal·lades i pensades exclusivament per al lloc on s'exhibeixen.

Tres són les grans temàtiques que travessen la seva obra actual: el mite del volar, l'ús del públic com a material performatiu i l'experimentació amb noves formes de documentar performances.

Els seus treballs pretenen instaurar una experiència nova en l'espectador, arrossegar-lo cap al dubte i despertar una inaudita mirada a les coses quotidianes.


El pájaro ya voló

A En el pájaro ya voló la documentació d'una performance es converteix en una altra performance.

En ella es destaca al públic com a documentador i es posa èmfasi en els processos i mecanismes de la difusió oral d'una performance, en el seu imaginar-se i modificar-se de boca a boca.

Les meves accions vénen mediatitzades i transmeses per una altra persona, subratllant així la complexitat del representar una performance i obrint una interessant dialèctica entre el present i el absent: les absències del present i les presències de l'absent .

En el pájaro ya voló és, finalment, una performance de referent difús que, com tota pretesa documentació, tempta amb ser escenificada o fins i tot fictícia.