Carmen Platero, Juan Carlos Gutiérrez, Jesús Barea, Sara Sanjurjo, Joan Bages. Pielóptica
Esquema de funcionament
En aquest esquema s'explica com la imatge és generada des de la performance, amb el collaret i els anells de control. El calidoscopi genera la imatge que és projectada a través d'una càmera en l'escenari principal, on es realitza el recital
Interfície: Anell i collaret per a performer o poeta que controla el moviment del calidoscopi
Descripció:
El videoscopi és un maquinari per a recitar poemes. Genera imatges en temps real sense una tecnologia molt sofisticada, basant-se en lleis de l'òptica, en aquest cas amb un calidoscopi amb una lent incorporada.
Aquest aparell està dissenyat perquè els poetes generin les seves pròpies atmosferes partir d'objectes. Així el calidoscopi multiplica les imatges dels objectes que tria el poeta per al recital, convertint l'escenari en el qual es projecten en l'univers personal que ho contextualitza i emmarca a l'espectador en la seva cosmogonia.
En aquest esquema s'explica com la imatge és generada des de la performance, amb el collaret i els anells de control. El calidoscopi genera la imatge que és projectada a través d'una càmera en l'escenari principal, on es realitza el recital
Elements
Interfície: Anell i collaret per a performer o poeta que controla el moviment del calidoscopi
Circuit: Amb un microcontrolador manegem el motor des de la interfície
Motor: El motor fa moure's el calidoscopi amb unes petites rodes de scalèxtric Michelín
Carmen Platero Vázquez (1976)
FORMACIÓ PRINCIPAL:
Universitat Pompeu Fabra · Institut Universitari de l'Àudio-visual (IUA) (Barcelona 2002-2003) Màster en Arts Digitals Projecte Serlaberint Qualificació: Excel·lent
Universitat Pompeu Fabra Doctorat en Comunicació Social- Itinerari Comunicació Àudio-visual (bienni 2000-2002)
Universitat de Vigo · Llicenciada per la Facultat de Belles Arts de Pontevedra. (Pontevedra, 2000)
FORMACIÓ COMPLEMENTÀRIA:
Universitat de Vic QUAM02 workshop + fòrum "Ne travaillez jamais" per Rirkrit Tiravanija (Vic 2002)
Universitat de Vigo 2000· Curs de Formació: "Edició de Páxinas Web" Departament de Dibuix Facultat de Belles Arts de Pontevedra
Fundació Seoane Taller de critica amb Martí Perán (La Corunya 2000)
Universidade de Vigo · Cursos Complementaris da Universidade de Vigo (Vigo,1998) Mites de Fi de Século (nº 814) a càrrec i Alberto Ruiz de Samaniego
BEQUES:
Beca PHONOS 2005 per a Joves Creadors de l'Institut Universitari de l'Àudio-visual (IUA) de la Universitat Pompeu Fabra Projecte: "Deriva del Cristall Sonor" Instal·lació
Estada Erasmus de cinc mesos en la Universität Köblenz Landau (Alemanya) Curs Acadèmic 1998-1999.
PROJECTES:
Cinema i Videojocs, primera aproximació a la investigació sobre videojocs i cinema que consta com a projecte d'investigació per al Doctorat en Comunicació Àudio-visual (2004)
Ser Laberint Projecto Fi de Màster. Experiment artístic sobre interfícies físiques i videojocs, reflexionant sobre el cos i la navegació interior. (2003)
Investigació: Art Contemporani, Narrativa Interactiva, Interfícies físiques, videojocs, vídeo i cinema experimental.
Activitat Artística:
WETBACK: Festival Internacional de Música Contemporània de Monterrey (Mèxic) Estrena del vídeo per a l'obra "Wetback" de música electroacústica composta per Iván Ireta. Setembre 2005.
PIELÓPTICA: projecte Caixa-Vídeo 1.1 Amb Joan Bagés (Músic) i Juan Carlos Gutiérrez (Poeta) David Mola (actor) i Sara Sanjurjo (actriu). Poesia, Performance i vídeo en Temps Real. Cicle PoètiKas Barcelona Poesia 2005, Pati Llimona, Maig 2005 http://www.pieloptica.weboficial.com/
5es JORNADES SOBRE ART I MULTIMÈDIA Metanarrative(s) Trobada internacional sobre l'endegament artístic de narratives i sintaxi àudio-visuals i multimèdia: Presentació del treball d'investigació: "Teories dels Videojocs aplicades al cinema" Gener 2005.
DOLAFA II: projecte Caixa-Vídeo 1.0 Amb Joan Bagés (Músic) i Andrew Carranza (Poeta) de Piano poesia i vídeo en Temps Real i Black Fiction: Vídeo i electrònica de Joan Bagés. Festival de Música Felip Pedrell (Tortosa 2004)
"Jornada de Ports Obertes de la Universitat Pompeu Fabra" Projecte Caixa Grillada Technology Group. (CGTG) (Barcelona 2003). Publicació en el Ciberp@is Maig 2002.
4ª Mostra Sonora Visual en el Convent de Sant Agustí.(Barcelona 2004) Presentació del projecte "The Grillater Tour '04" amb CGTG
per a la revista Pac: Publicació de Art Contemporani de l'Associació Pensament i Art Contemporanis (Barcelona, 2002) 2002·2003. PAC Co- editora i Web-Màster de la web pac-web.org amb la coedició d'Amanda Cuesta i Xavier Mallofret entre d'altres
FUNDACIÓ SEOANE de La Corunya Col·laboració en Espais de creació de l'Exposició i desenvolupament de projectes amb Pablo Fanego (La Corunya, 2000)
Exposicions:
SER_LABERINTO: Presentació a la Galería "El Pulpito" del projecte de Màster. Setembre 2005
Publicació Xunta de Galicia "Transorgánic Club" article pel catàleg "Monica Vila" 2004
TRANS-ORGANIC CLUB Coordinació de l'Exposició i fundació del col·lectiu "Trans- organic" (Mónica Vila i Carmen Platero) (Casa da Xuventude Concello Vigo 2003)
Facultat de Belles Arts de Pontevedra "EN TIEMPO REAL" Exposició (Pontevedra, 2001) Catàleg.
"10x10" ALTERCADO ART GALERY Performance & Intervenció Digital Sound Exposición col·lectiva. BBAA (Pontevedra, 2000)
CÍRCULO DE BELLAS ARTES DE MADRID Seleccionada al certamen "el Pais de los Tuertos" , obra videogràfica "Ciber_logia" ( Madrid 2000)
GALERÍA ARTEFACTO Exposició amb la coordinació d'Altercado Art Galery, (Vigo, 2000)
NOVOS VALORES. Cartamen. Obra Seleccionada i Exposició comissionada pel Museo de Pontevedra· Diputación de Pontevedra (Pontevedra, 2000) Catàleg.
Festival de Cultura Quente de Caldas de Reis· CALDARTE 2000, Proyecto MODEL'S (Caldas de Reis, Pontevedra 2000) Intervenció Urbana i Site
ALTERCADO ART GALERY Col·laboració al proyecto de Juan José Fuentes Alegría Exposición Individual (Pontevedra · 1999-2000)
Jesús Barea (Castelló 1974, viu a Barcelona)
Educació artística
2000 / 03 Diplomatura en Dansa (BDa) en School voor Nieuwe Dansontwikkeling (SNDO) AHK, Departament de Coreografia. Amsterdam.
1998 / 00 Curs d'Intèrprets de Dansa Contemporània a Fòrum Dança. Lisboa
2003 Curs de presència de l'intèrpret en la cultura asiàtica Toni Cots. Barcelona.
1997 / 02 Workshops en dansa moderna i contemporània amb Francesc Bravo, Marta Moore, Jeremy Nelson, Josef Nadj, Howard Sonenklar, Silvia Real, Angelique Wilkie, David Zambrano entre altres.
1997 / 00 Tècnica clàssica amb Marc de Graaf - Mètode Anglès i amb Irina Stupina- Método Vaganova Lisboa.
1995 Curs d'Improvisació Teatral amb Santiago Sánchez de L'Om Produccions, València
1993/ 94 Introducció al Mètode d'Interpretació Grotowski amb Maribel González Teatro de Calle. Vigo.
1992/ 93 Aula de Teatre de la Universitat de Vigo amb Teatro de Ningures
Espectacles de teatre com a intèrpret.
2002 Najib&Julia. Theo Van Gogh. Sèrie produïda per a televisió holandesa (Ned2) presentada durant el primer trimestre de 2003. 1993 Sabela i o tolo. Maribel González. 50', espectacle d'animació presentat en el casc vell de Vigo i en campanyes escolars.
Espectacles de dansa com intèrpret.
2005 Pielóptica. Carmen Platero i J. Carlos Gutierrez. 10', 2 presentacions. Ciberpoesia 2.+ treball en procés de desenvolupament. Barcelona.
2002 Bed Estafi Stories. Martin Butler i Suzane Marx. 90', 7 presentacions estrenada en Frascati, Nes-Theaters, Amsterdam. Gira nacional incloent Lantern-Vestern, Rotterdam.
2001 INSTIGATION 1.0 Hiekyoung Kim i Kurt Koegel. 45', 3 presentacions. Entrepotdok studio, Amsterdam. Projecte de contact&partnering
2001 Tales from men's room. Maarten v/d Drift. 25', 7 presentacions a De Theaterschool, Muiderpoort theater entre altres. Amsterdam.
2000 JO-JO Sandro 2000. Paula Varanda. 120', 5 presentacions. Musica+vídeo+cos. Solar dos Ferrazes, Porto.
2000 Satiri amb Luís Castro. 30'. Teatre dóna Trindade, Performance- Instal·lació. Lisboa.
1999 Danças de Câncer. Antonio Tavares. 75', 12 presentacions. Teatre da Trindade, Lisboa. Balla-teatre, producció del Festival Internacional Danças na Cidade amb gira nacional i internacional com Mindelact '99 a Cap Verd i Nes Theaters a Amsterdam.
1999 Dois a sol. Célia Altures. 20', Mosteiro dos Jerónimos, Lisboa. Creada i presentada dintre de l'II Festival Internacional de Dança em Paisagens Urbanas (CDQ).
1998 Anjos, Arcanjos, Serafins, Querubins...i Potestades. Olga Roriz Companhia de Dança. 90', 8 presentacions. CCB, Lisboa. Presentada al New Yersey Performing Arts Center, EEUU per a l'I Portuguese Dance Festival i en el CCSP en Sao Paulo, Brasil.
Ha participat en altres produccions amb coreògrafs com Jean-Paul Bucchieri, Will Swanson, António Carallo durant el període de formació
Espectacles com a coreògraf.
2003 Gene O, 17', 2 presentacions, presentat al Melkweg Theater i donat suport per Practicum Generale Funds, Ámsterdam.
2002 Heads and tails/ La cara de la creu. 30'. Solament estrenat en De Theaterschool, Amsterdam. Posteriorment presentat en:
-Muiderpoort theater, Amsterdam.
-8MasDanza-Festival Internacional de Dansa Contemporània. Maspalomas, Gran Canària.
-I mostra de peces curtes. CC Barceloneta. Barcelona.
2002 Deren Dekez's dream, 27', creat per a la II Plataforma "Physics on stage" organitzada per l'Agència Espacial Europea AQUESTA-ESTEC. Noordwijk, Holanda. Projecte educatiu que combina teatre negre amb dansa per a il·lustrar fenòmens astronòmics
2002 Miscarriage: Arum Maculatum 25', 4 presentacions. De Theaterschool.
2001 Transparent roots, 20', 4 presentacions. De Theateschool. Es va realitzar un projecte de vídeo-dansa paral·lel amb la supervisió de Lot Siebe.
2001 Col·laboració en el projecte d'improvisació Goddamage de Galit Shabi, presentat en Beatrix Church, 50', 5 presentacions. Amsterdam.
1999 Reencarnaçao Zero.Projecte Edelweiss. 40', presentat en el hall de la Facultat de Belles Arts de Lisboa.
1999 O factor anulador. 20'. Plataforma Internacional Coreográfica da VII Festival de Dança de Almada, Portugal.
Activitats paral·leles.
2005 Kalarippayattu. CVN kalari. Vasu Gurukkal. Kerala. Índia.
2003/ 05 Pa-Kua Escola Internacional fundada per Maestro Rogelio M. Giordano, Argentina- Barcelona.
TaijiQuan/ Ki Gong, Estil Chen. International Center Ceitai. Barcelona.
2003 Tècnica Alexander amb Ron Murdoch. Netherlands Society of Alexander Technique. Amsterdam.
2002 Tai-Chi Chuen/ Ki Gong. Estil Yang. Federació Zhang Bingxin Lin He Men. Amsterdam.
2001 Fendelkrais. Jenny Cogan. 52 Internationaler Sommerkurs en Palucca Schule. Dresden. Alemanya.
1997/ 98 Dansa Africana (Angola) amb Pedro Vieira del Ballet Kilandukilu. Lisboa.
1996/ 97 Danses europees amb Monteira. Vigo.
Sara Sanjurjo (Lugo, 1967)
Llicenciada en Filologia Clàssica per la UB.
Formació actoral
Dos anys de classes d'interpretació en l'Escola d'Actors Nancy Tuñón.
Cursos de dansa i interpretació en El Timbal.
Activitats relacionades amb la interpretació
Des de 1989 fins a 1993 vaig formar part de l'Institut d'Experimentació Teatral de la UB dirigit per Ricard Salvat, on vaig representar les obres Antígona o la Sement Enterrada de P. Alberó dirigida per Lluís Masgrau, La paraula impossible d'una comèdia muntatge de P. Alberó i Els dons de Traquis de Sòfocles.
En 1995 vaig participar en el Cicle de Noves Autores de la Sala Beckett dirigides per Mercè Saumell.
Entre 1994 i 1996 vaig actuar amb la companyia La Mútua amb l'espectacle Cobles a Pèl.
Des de 1999 fins a 2003 vaig col·laborar en els espectacles de Augateba i Furafollas, ambdues agrupacions teatrals nascudes en el departament de Filologia galaico- portuguesa de la UB.
En 2004 vaig participar en les lectures dramatitzades dels textos de Pilar Fernández i Alfred Obiol en l'obrador de la Sala Beckett.
Actualment, cant en l'espectacle En nou minuts de la companyia Les Saras. També col·laboro en el muntatge de Carmen Platero, Pieloptica.
Juan Carlos Gutiérrez Narváez (1974)
Educació
2001/03 Col·laboració amb SNDO (Escola per al desenvolupament de Dansa Contemporània) a Amsterdam amb coreògrafs de Dansa Contemporània.
1999/01 Escènica, (Centre d'Estudis Escènics d'Andalusia),
- Curs permanent de Direcció, amb Francisco Ortuño i directors convidats com José Carlos Plaza, Eduardo Fuentes,Fernando Sansegundo, etc.
- Curs de Tècnica Vocal amb Brega García.
- Taller d'Interpretació amb Eduardo Fuentes.
1998 Curs d'Interpretació impartit per Tito Jonc.
1997 Llicenciat en Filologia Anglesa i en Filologia Hispànica per la Universitat de Granada.
1994/95 Diplomat en Estudis Anglesos i Teoria del Teatre en la Universitat de Portsmouth (Gran Bretanya).
1992 Curs de Mim impartit per Carlos García Heredia.
1991 Curs d'Interpretació impartit per Sara Molina.
1990 Curs de Veu impartit per Beatriz Peña.
Curs de Text Teatral i Espectacle amb Fernando Raval.
Espectacles com a director
2002/04
- The weight of a leather suitcase, teatre-dansa, 35' estrenada a Amsterdam; Muiderpoorttheater.
- Ramón, petit sketch, 25' representat en la Casa d'Emigrants a Amsterdam. 1999-2001
- En un Núvol, 1, 30' adaptació i traducció pròpia de la desconeguda a Espanya Caryll Churchill, estrenada a Granada en el teatre Alhambra. 1998-1999
- Cementiri d'Automòbils, 1, 15' adaptació de l'obra de Fernando Raval, estrenada a Granada en el teatre Alhambra.
1993/97
- Director de diverses associacions de teatre: per al Centre de Llengües Modernes de Granada amb treballs de posada en escena de textos de Calderón de la Barca i Fernando de Rojas.
Per a l'associació de pares dels Agustinos amb posades en escena d'obres com La importància de dir-se Ernesto, Entremesos del segle d'Or i altres creacions col·lectives.
- Director d'activitats extraescolars en Instituts com Sever Ochoa, etc.
- Director d'activitats extraescolars de teatre en col·legis com Fuentenueva, Santa Micaela, Genil, San José, etc.
Joan Bagés i Rubí
Artista Sonor de la població riberenca de Flix nascut a Lleida el 1977. Vaig estudiar música i piano a diferents escoles i conservatoris de música i posteriorment vaig obtenir el Títol de Professor de Piano al Conservatori Superior de Música del Liceu de Barcelona i alhora, la Llicenciatura de Pedagogia a la U.A.B. Posteriorment vaig realitzar estudis superiors a l'Estudi de Música Àngel Soler i amb el pianista i director d'orquestra francès Jean-Pierre Dupuy, amb el qual he realitzat diversos cursos i concerts.
Em vaig iniciar en la composició musical electroacústica realitzant diversos cursos intensius i posteriorment, durant el curs 2002/2003, vaig realitzar a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona el Màster d'Arts Digitals amb l'especialitat de Música, on vaig realitzar l'obra electroacústica "Lo Mussol: per a guitarra elèctrica i electrònica quadrofònica a temps real". Dedicada al guitarrista Marcel Bagés.
Durant els primers mesos del 2004 vaig realitzar estudis de disseny sonor al I.R.C.A.M. de París. Durant el curs 2004/2005 he realitzat els estudis de tercer cicle en música, D.E.A. en Composició Musical i Informàtica Musical a la Universitat de París 8 sota la direcció del compositor Horacio Vaggione; al mateix temps he realitzat els seminaris de composició amb José Manuel López López (Composició Musical), Anne Sedes (MAX/MSP – Pure Data) i Mario Mary (Acústica). Coma a memòria final de D.E.A. vaig realitzar un estudi titulat: Les Systèmes Musicaux Interactifs avec Interface Physique". Alhora vaig desenvolupar un instrument musical virtual amb interfície física anomenat BOULE-WAV (1.0). Actualment estic realitzant el Doctorat a la mateixa universitat en Composició Musical i Informàtica Musical.
L'estiu del 2005 he guanyat una beca de composició de l'Institut Universitari de l'Àudio- visual (I.U.A) – Universitat Pompeu Fabra (U.P.F.) per a composar una obra musical electroacústica: INTERSECTIONS, per a duo (fagot i Boule-Wav) i electrònica. Com a artista sonor he realitzat diversos concerts i col·laboracions, d'entre les quals cal destacar les col·laboracions amb artistes com l'escriptor riberenc Andreu Carranza, l'artista gallega Carmen Platero, el pintor tortosí Jaume Rocamora i el pintor francés Serge Faucher.